Θα έχει τη μορφή "διακοπών για όλους", αλλά με... κατ' οίκον περιορισμό..!
Σε lockdown τις ημέρες των Χριστουγέννων προσανατολίζονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης όπως και η Ελλάδα, προκειμένου να ανακοπεί η μετάδοση του Covid-19.
Η πρόταση διατυπώθηκε από Ιταλό καθηγητή και υιοθετήθηκε από επιστημονικά συμβούλια και κυβερνήσεις πολλών χωρών, που αναζητούν επειγόντως λύσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας με τις κατά το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην απασχόληση και στην οικονομία.
Στην Ελλάδα η ιδέα κερδίζει έδαφος, υιοθετούμενη από κυβερνητικούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε δημόσια αναφορά, προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες αντιδράσεις που θα "έκαιγαν" το σχέδιο.
Είναι όμως ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε πρόσφατα "να μην προγραμματίζουμε ρεβεγιόν για τις γιορτές των Χριστουγέννων".
Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνονται δραματικά στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει τα περιορισμένα Lockdown, και την εφαρμογή τους κατά τόπους. Κάτι τέτοιο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη, ενώ κοντά είναι και τα Ιωάννινα.
Στην πράξη αποδεικνύεται όμως ότι αυτά είναι ημίμετρα και δεν ανακόπτουν τη μετάδοση του κορονοϊού. Η μετάδοση του Covid-19 μειώθηκε αισθητά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μόνο την άνοιξη, με το γενικό κατέβασμα των ρολών.
Βοήθησε βέβαια και ο καιρός, καθώς οι χώροι αναγκαστικού συνωστισμού αερίζονται σχεδόν όλη τη μέρα, ενώ τώρα που μπαίνουμε στον χειμώνα η κατάσταση τείνει να ξεφύγει, αφού τα νέα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Οι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι, όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και πέφτει η θερμοκρασία και οι άνθρωποι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους, τόσο τα κρούσματα θα αυξάνονται.
Επίσης, μαζί με τον χειμώνα έρχεται και η γρίπη, η οποία έχει σχεδόν παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό και θα δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο και στους γιατρούς, αλλά και εφιαλτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία.
Μεταξύ των βασικών εστιών μετάδοσης του Covid-19 είναι τα μέσα μεταφοράς με τον συνωστισμό που παρατηρείται και μεταφέρεται κατόπιν στους χώρους εργασίας, σε σχολεία κ.λπ.
Όμως δεν μπορούν να σταματήσουν, αφού κάτι τέτοιο θα εμπόδιζε τις μετακινήσεις εργαζομένων και του κοινού και θα πάγωνε την οικονομική δραστηριότητα.
Το γενικό Lockdown δεν το αντέχουν οι οικονομίες, καθώς τα πακέτα στήριξης που δόθηκαν από όλα τα κράτη, εξάντλησαν τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Η λύση αλά Ιταλικά
Η γειτονική Ιταλία, που δοκιμάστηκε σκληρά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, εσχάτως εμφανίζει αυξημένα κρούσματα και υπάρχει ανησυχία, μήπως επαναληφθούν οι σκηνές του Μαρτίου με τους εκατοντάδες νεκρούς ανά 24ωρο.
Το γενικό λουκέτο το απεύχεται η κυβέρνηση, όπως άλλωστε και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας της Ισπανίας, του Βελγίου και φυσικά και της Ελλάδας.
Την ιδέα όμως, για ένα ανώδυνο, για την οικονομία, lockdown έριξε ο Ιταλός καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντουα, Αντρέα Κριστιάνι.
«Πιστεύω πως ένα lockdown τα Χριστούγεννα είναι ρεαλιστικό, θα μας επιτρέψει να προσαρμόσουμε το σύστημα και να αυξήσουμε την ιχνηλάτηση», τόνισε ο καθηγητής.
Δηλαδή ο κ. Κριστάνι προτείνει, όπως, τα Χριστούγεννα, που ούτως η άλλως είναι περίοδος διακοπών, για τους περισσότερους, να επιβληθεί ένα γενικό Lockdown, να κλειστεί ο κόσμος στα σπίτια του και να φρενάρει η εξάπλωση της πανδημίας.
Η συγκεκριμένη περίοδος ευνοείται και από το κλείσιμο των σχολείων, ενώ και γενικά λόγω των αργιών, το γενικό λουκέτο, θα είναι σχετικά ανώδυνο.
Ασφαλώς και θα πληγούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτές, αλλά θα δοθούν αποζημιώσεις και στους υπόλοιπους, θα δοθούν απλά περισσότερες μέρες διακοπών, αλλά με περιορισμό κατ΄ οίκον.
Μην προγραμματίσετε ρεβεγιόν
Στην Ελλάδα, η κατάσταση τείνει να ξεφύγει, καθώς τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 500 ημερησίως, αλλά ένα γενικό lockdown δεν θα το άντεχε η εύθραυστη οικονομία μας, που έχει χρέος στο 200% του ΑΕΠ.
Η ιδέα του Χριστουγεννιάτικου Lockdown δεν είναι κακή ιδέα και την σκέφτονται σοβαρά στην κυβέρνηση, εάν μάλιστα συνεχίζουν τα κρούσματα να είναι 400-500 ημερησίως, πόσο μάλλον αν αυξηθούν περαιτέρω.
Σε ανύποπτο χρόνο, στις 14 Οκτωβρίου η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, προέτρεψε τον κόσμο να ξεχάσει όσα ήξερε σχετικά με τον κλασσικό Χριστουγεννιάτικο και Πρωτοχρονιάτικο εορτασμό.
Στο ερώτημα αν φέτος θα κάνουμε ρεβεγιόν όπως κάθε χρόνο είπε: «ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα κρουσμάτων, αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα».
Παράλληλα, τόνισε ότι εάν πράγματι δούμε 1.000 με 2.000 κρούσματα την ημέρα, «τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα».
ΠΗΓΗ:https://www.sofokleousin.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου