Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Παραμυθένια Χριστούγεννα στη Μπριζ!





Αν τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια είχαν πρωτεύουσα, τότε η λιλιπούτεια πόλη της δυτικής Φλάνδρας θα κέρδιζε άνετα τον τίτλο. Μόλις μια ώρα. Τόσο χρειάζεται κάποιος για να φτάσει με το τρένο από το σταθμό Brussels-Midi των Βρυξελλών στη Μπριζ με περίπου €14 το απλό εισιτήριο (belgianrail.be). 








Μπορεί το μυστικό για την παραμυθένια ομορφιά της να έχει μαθευτεί από καιρό, η Μπριζ όμως έχει χώρο για όλους: στα κανάλια και τις λίμνες με τους κατάλευκους κύκνους, στα μεσαιωνικά καλντερίμια, στα πύργους που μοιάζουν να κατοικούνται ακόμα από πριγκίπισσες και ιππότες, στα χρωματιστά σπιτάκια, στους πανύψηλους καθεδρικούς με τα μπαρόκ αγάλματα και στα κουκλίστικα μπιστρό που σερβίρουν την καλύτερη βάφλα με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
























 Πολλοί θεωρούν την Μπριζ ως το alter ego του Άμστερνταμ και της Βενετίας λόγω των δεκάδων καναλιών της. Η αλήθεια είναι όμως ότι η πόλη δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η πόλη είναι μικρή και πρόθυμη να αποκαλύψει τα μυστικά της μέσα σε λίγες μέρες. Αφετηρία κάθε διαδρομής το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου ο χρόνος μοιάζει να σταμάτησε στον 13ο αιώνα.









Πυξίδα μας το Belfort, το πανύψηλο καμπαναριό-σύμβολο της πόλης που φτάνει στα 83 μέτρα ύψος με τα 366 σκαλιά, την πανοραμική θέα στην πόλη και τις 47 καμπάνες που χτυπούν τα τελευταία 300 χρόνια. Βρισκόμαστε στην Burg, την κεντρική πλατεία. Δίπλα μας η αγορά της πόλης, η Markt, με τα μαγαζάκια σοκολάτας και τους υπαίθριους πάγκους με τις θεϊκές βάφλες. Εδώ στήνεται και κάθε χρόνο η χριστουγεννιάτικη αγορά και το πιο υπέροχο παγοδρόμιο που έχετε δει ποτέ. Στα μαγαζάκια τριγύρω θα βρείτε πλεχτά, κρύσταλλα, στολίδια αλλά και άφθονο jenever, την τοπική εκδοχή του gin.






















Θα το βρεις σε τρία σημεία: στην Eiermarkt 6 κοντά στο Choco-Story το καλύτερο μουσείο σοκολάτας του Βελγίου, to το κεντρικό κατάστημα στην Simon Stevinplein 11 κοντά στον καθεδρικό του Σωτήρος και στο Walplein προς τη λίμνη Minnewater (www.chocolatierdumon.be).















 Το τελετουργικό απαιτεί 30λεπτη βαρκάδα από την αποβάθρα Georges Stael στο κεντρικό κανάλι της πόλης με τα χαριτωμένα γεφύρια και τα περίτεχνα κτίρια που καθρεφτίζονται στα γαλήνια νερά (από Μάρτιο ως 15 Νοεμβρίου) ή 50λεπτη ξενάγηση στην πόλη με το minibus (από 15/11 ως 28/2). Και οι δύο βόλτες αλλά και η είσοδος στα μουσεία της πόλης είναι δωρεάν με την Brugge City Card (www.bruggecitycard.be). Οι ντόπιοι θα σας δείξουν το δρόμο για τα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου όπως ο πύργος του ναού της Παναγίας (που φιλοξενεί την “Παρθένο και το Θείο Βρέφος”, το μοναδικό γλυπτό του Μιχαήλ Αγγέλου που βρίσκεται εκτός Ιταλίας), τα μουσεία αλλά και τη λιγότερο τουριστική ανατολική πλευρά της πόλης με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τους λόφους, τις γέφυρες και τα πηγάδια. Κανείς όμως δεν θα μπορέσει να σας προετοιμάσει για το θέαμα που θα αντικρίσετε φτάνοντας στη λίμνη Minnewater, στην άκρη της πόλης: καρτποσταλικό τοπίο με δέντρα που κρέμονται πάνω από τα νερά της, γέφυρες στρωμένες με ένα παχύ στρώμα από κόκκινα και καφετιά φύλλα, γραφικά μονοπάτια, ομίχλη και η μυρωδιά του βρεγμένου χώματος συνθέτουν το πιο ρομαντικό σκηνικό.










































Φαγητό De Karmeliet Ένα από τα δύο εστιατόρια της πόλης τιμημένα με τρία αστέρια Michelin. Εκλεπτυσμένες γεύσεις από το σεφ Geert Van Hecke, κομψό ντεκόρ και άψογο σέρβις. Αγαπημένα τα ψητά χτένια με κουνουπίδι και σαφράν ή ο ελαφρά καπνιστός σολομός Σκωτίας με μελιτζάνα και μείγμα μπαχαρικών από το Μαρόκο (Langestraat 19, τηλ.: 0032 50 338259, www.dekarmeliet.be, από €85 το άτομο).






Hertog Jan Το δεύτερο κορυφαίο εστιατόριο της πόλης με το σεφ Gert De Mangeleer να χρησιμοποιεί μόνο ντόπιες πρώτες ύλες ενώ τα λαχανικά, τα βότανα και τα φυτά προέρχονται από τη βιολογική φάρμα τους. Στα πιάτα μας, καλκάνι τηγανητό σε βούτυρο με λεμόνι, ντομάτα και κρουτόν ή ψητή άγρια πέρδικα σε αμπελόφυλλα (Torhoutse Steenweg 479 Β, τηλ.: 0032 50 673446, www.hertog-jan.com, από €85 το άτομο)




Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/paramithenia-christougenna-sti-briz/



 Kurt’s Pan Μικρό και φιλόξενο εστιατόριο στη σκιά της εκκλησίας του Αγίου Ιακώβου. Ο σεφ Kurt Van Daele βάζει στην κουζίνα του φρέσκα και εποχικά προϊόντα με έμφαση στα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Στα τραπέζια μας καταφτάνουν γενναιόδωρες μερίδες από λαβράκι με βιολογικά λαχανικά και σπανάκι ή άγρια πέρδικα με μανιτάρια και σελινόριζα (St-Jakobsstraat 58, τηλ.: 0032 50 341224, www.kurtspan.be, από €20 το άτομο).


  In‘t Nieuw Museum Για πάνω από 35 χρόνια αποτελεί αγαπημένο στέκι των ντόπιων για τα πιο ζουμερά κρεατικά που ψήνονται μπροστά σας στην ψησταριά με τα κάρβουνα. Στο μενού θα βρείτε από παϊδάκια και rib eye μέχρι φρέσκα ψάρια και τεράστιες γαρίδες. Μπορεί να βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα τουριστικά μαγαζιά αλλά είναι πάντα γεμάτο γι’αυτό φροντίστε να έχετε κάνει κράτηση (Hooistraat 42, τηλ.: 0032 50 331280, www.nieuwmuseum.com, από €18 το άτομο).


Brasserie Medard Το hot spot της πόλης για το πιο χορταστικό και value for money γεύμα. Σπεσιαλιτέ του τα μπολ γεμάτα με ένα βουνό από σπαγγέτι, γευστικότατη σάλτσα μπολονέζ και μπόλικο τυρί που κοστίζουν μόλις από €3. Θα βρείτε αρκετά πιάτα ζυμαρικών και δροσερές σαλάτες. Οι ντόπιοι λένε πως ο, λίγο ιδιότροπος, ιδιοκτήτης δεν δέχεται τουρίστες που δεν έχουν κάνει κράτηση (Sint-Amandsstraat 18, τηλ.: 0032 50348684, από €6 το άτομο).


 Καφές & ποτό

Craenenburg Cafe Βρίσκεται πάνω στην πλατεία της αγοράς και είναι ό,τι το Caffe Florian για τη Βενετία. Από εδώ παρακολουθούσε το 1460 η Margaret του York τις κονταρομαχίες ενώ το ίδιο το cafe έγινε μάρτυρας όλων των σημαντικών γεγονότων της πόλης (Markt 16, τηλ.: 0032 50 33 34 02,www.craenenburg.be).

Bittersweet Κουκλίστικο cafe για χορταστικό πρωινό, ελαφρύ γεύμα και τσάι ή καφέ που συνοδεύονται από ολόφρεσκα γλυκά, μπισκότα και μαρμελάδες (Sint-Amandsstraat 27, τηλ.: 0032 50 348769, www.bittersweetbrugge.be).



Laurenzino Ολόκληρο το τετράγωνο μοσχοβολά από τις φρεσκοψημένες βάφλες του. Μπορείτε να τις συνοδεύσετε με σοκολάτα, καραμέλα, κρέμα γάλακτος ή οτιδήποτε άλλο βάζει ο νους σας. Δοκιμάστε και το σπιτικό παγωτό τους (Noordzandstraat 1, τηλ.: 0032 50 333213).

De Garre Βρίσκεται κρυμμένο σε ένα στενάκι κοντά στην πλατεία της αγοράς και φημίζεται για τα πάνω από 100 διαφορετικά είδη μπύρας που σερβίρει. Έχει και τη δικιά του μπύρα, την δυνατή Triple de Garre με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 11% (De Garre 1, τηλ.: 0032 50 341029‎, www.degarre.be).


 Café Vlissinghe Μια από τις παλαιότερες παμπ στον κόσμο (λειτουργεί από το 1515) βρίσκεται σε ένα δρομάκι στη γειτονιά της εκκλησίας της Αγίας Άννας. Εκτός από μπύρα θα βρείτε και ελαφριά πιάτα όπως σάντουιτς, σαλάτες και ζυμαρικά (Blekersstraat 2, τηλ.: 0032 50 343737, www.cafevlissinghe.be).


 Délisa Délices & Saveurs Το καλύτερο μέρος για καφέ στην πόλη ένα βήμα από την πλατεία της αγοράς. Η ιδιοκτήτρια, η Sabine, φτιάχνει εκλεκτό εσπρέσο, τσάι, σοκολάτα, μπισκότα και κέικ (Jan van Eyckplein 7, τηλ.: 0032 50 340989,www.delisa.be).


Da Vinci Εδώ θα γευτείτε το καλύτερο παγωτό στην πόλη. Κι επειδή με 40 προτεινόμενες γεύσεις, θα δυσκολευτείτε να αποφασίσετε, σας προσφέρουν κουταλάκι για να δοκιμάσετε δωρεάν πριν επιλέξετε τις μπάλες που θέλετε (Geldmuntstraat 34, τηλ.: 0032 50 333650).


Brugs Beertje Λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και αποτελεί την αγαπημένη μπυραρία της πόλης. Θα βρείτε 300 διαφορετικές μπύρες αλλά και 5 βαρελίσιες που εναλλάσσονται συχνά. Συνοδέψτε τις με ποικιλίες τυριών, σάντουιτς, σπαγγέτι μπολονέζ ή μεζεδάκια (Kemelstraat 5, τηλ.: 0032 50 339616, www.brugsbeertje.be).








Τι να κάνετε ...

Περπατήστε στην πλατεία της αγοράς για να ανεβείτε τα 366 στο Bruggemuseum-Belfry,το πανύψηλο καμπαναριό-παρατηρητήριο και να ατενίσετε την πόλη από τα 83 μέτρα ύψος. Στο κέντρο της πλατείας στέκεται το άγαλμα του Jan Breydel και του Pieter de Coninck, των δύο ηρώων της πόλης που πρωτοστάτησαν στη περίφημη “Μάχη των Χρυσών Σπιρουνιών”, της βίαιης εξέγερσης κατά των Γάλλων το 1302.








Επισκεφτείτε το Choco-Story, το καλύτερο μουσείο σοκολάτας του Βελγίου για να μάθετε τα πάντα για την ιστορία της, την παρασκευή της αλλά και να γευτείτε σοκολάτες που φτιάχνονται μπροστά σας (Wijnzakstraat 2, τηλ.: 0032 50 612 237, www.choco-story.be, καθημερινά 10πμ-5μμ., είσοδος €7).









Δείτε τη μικρή φιάλη, όπου σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, φυλάσσονται μερικές σταγόνες από το αίμα του Χριστού στον καθεδρικό του Ιερού Αίματος. Κάθε χρόνο, ανήμερα της Αναλήψεως πραγματοποιείται περιφορά της φιάλης στους δρόμους της Μπριζ, ενώ οι συμμετέχοντες στη μεγαλύτερη θρησκευτική πομπή της πόλης είναι ντυμένοι με ενδυμασίες εμπνευσμένες από την εποχή του Μεσαίωνα και της Βίβλου.





Θαυμάστε μια από τις πληρέστερες συλλογές πινάκων ζωγραφικής της Ευρώπης του 15ου-16ου αιώνα το μουσείο Καλών Τεχνών Groeninge. Στις αίθουσες του φιλοξενούνται έργα διάσημων ζωγράφων της φλαμανδικής σχολής όπως οι Hans Memling και Jan van Eyck, με τα θρησκευτικά έργα του τελευταίου να αποτελούν τα σπουδαιότερα εκθέματα (Dijver 12, τηλ.: 0032 50 448 743, είσοδος €8,  ωράριο Τρίτη-Κυριακή, 09:30-17:00).






































Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.tilestwra.com/paramithenia-christougenna-sti-briz/



ΠΗΓΗ"http://www.tilestwra.com/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου